CĂPȘUNARII NOȘTRI, INVESTITORII NOȘTRI. Românii care lucrează în străinătate au trimis acasă peste 36 de miliarde de euro în ultimii opt ani. Câți bani mai pot ei să trimită în 2012

Publicat: 16/10/2012, 13:27
Actualizat: 28/03/2019, 02:01

Românii plecați în străinătate au trimis peste 36,2 miliarde de euro în țară în ultimii opt ani, echivalentul veniturilor totale încasate de stat în anul 2007, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Anul acesta, nivelul remiterilor din străinătate ar putea ajunge la cel mult trei miliarde de euro, este de părere Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu.

„În 2008, remiterile au fost de circa 7 miliarde de euro. Anul acesta nu îndrăznesc să fac previziuni, dar nu cred că vor fi mai mari de 3 miliarde de euro”, a declarat Vasilescu pentru gândul. Consilierul guvernatorului BNR este de părere că sumele trimise acasă de către românii de peste hotare nu vor crește nici în anii următori, pe fondul crizei de la nivel european, dar și că banii veniți din străinătate au un aport important la consum.

„Importante (remiterile n.r.) sunt în mai mică măsură pentru echilibrarea balanței de plăți și în mai mare măsură pentru ajutarea consumului. Mare parte din aceste remiteri sunt cheltuite de famiile care primesc bani din străinătate. Este practic un ajutor de subzistență în multe cazuri”, ne-a mai explicat Vasilescu.

Evoluția transferurilor curente, reprezentate în mare parte de remiterile românilor din străinătate, pe luni, în perioada ianuarie 2005-iulie 2012

Sursă: BNR

Transferurile curente din străinătate, cu excepția celor ale administrației publice, reprezintă în mare parte banii trimiși de românii care lucrează, legal sau „la negru”, peste hotare. Dacă în anul 2008, aceste transferuri au atins un maxim istoric de 6,6 miliarde de euro, anul trecut, remiterile au scăzut cu 43,9%, la 3,7 miliarde de euro, reiese din datele băncii centrale.

Aceste transferuri, alături de investițiile străine directe, se numără printre cele mai importante surse de echilibrare a balanței de plăți. În primele opt luni ale anului, contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 3,12 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Totodată, cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că, din cheltuielile totale medii lunare, 63,1% reprezintă cheltuielile de consum, mai exact 470 de lei.

Structura cheltuielilor de consum, pe destinații, în trimestru II din 2012

Sursă: INS

Analiștii economici sunt de părere că importanța remiterilor nu este de neglijat, având în vedere că volumul banilor trimiși de românii de peste hotare a ajuns să fie comparabil cu cel al investițiilor străine directe.

„Remiterile sunt importante și pentru că sunt printre puținele intrări de capital străin în creștere semnificativă. În prima parte a anului au crescut cu 20%. Chiar dacă au scăzut (față de anii anteriori n.r.) și vor ajunge doar la 3 miliarde de euro anul acesta, investițiile străine directe nu vor atinge nici măcar 2 miliarde de euro. Ne bazăm foarte mult pe banii aceștia”, a explicat pentru gândul analistul economic Aurelian Dochia.

În primele cinci luni ale anului, investițiile străine directe au scăzut la 465 de milioane de euro, aproape la jumătatea nivelului din 2011, când, în perioada ianuarie-mai, România a atras 849 de milioane de euro. Anul trecut, investițiile străine directe au scăzut la minimul ultimilor nouă ani, respectiv 1,9 miliarde de euro.

Banii trimiși acasă de românii din străinătate pot influența și cursul de schimb, chiar dacă în ultimii ani, pe fondul reducerii acestor remiteri și a creșterii pieței valutare din România, impactul a fost neglijabil, susțin dealerii valutari.

„Nu se mai simt de mult acei bani. Dacă remiterile ar ajunge la nivelul atins înaintea crizei, am simți pentru că s-a restrâns foarte mult lichiditatea din piață”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția. Guvernatorul Mugur Isărescu le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

Evoluția remiterilor, pe an

Surs: BNR

Sumele trimise de românii aflați în străinătate au scăzut odată cu izbucnirea crizei financiare care a dus la creșterea șomajului în statele în care au plecat cei mai mulți români.

Datele preliminare ale recensământului din 2011 arată că peste 910.000 de români au plecat în străinătate pentru o perioadă îndelungată de timp. În total, circa 1,5 milioane de români lucrează sau sunt stabiliți peste hotare, însă cifra reală vehiculată este de circa 3 milioane de persoane.

Cei mai mulți dintre ei au plecat în Italia sau Spania, unde rata șomajului este de 10,7%, respectiv 25,2%, reiese din cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Buletinul și permisul se SCHIMBĂ complet. Este o premieră în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
×